To top

Matei Vasilescu-fotograful care are în colecţia sa poze cu Chiara Ferragni, Nicki Minaj şi Kristina Bazan

24 Aug

Matei Vasilescu-fotograful care are în colecţia sa poze cu Chiara Ferragni, Nicki Minaj şi Kristina Bazan

a81fe8b4bff0bd39a7386b200f1592849a1f1c0a

În goana după ţinute extra stilate este şi Matei Vasilescu – fotograful care deja de 4 ediţii nu pierde ocazia de a fi prezent la Săptămâna Modei de la Paris. Colecţia sa cuprinde fotografii din cadrul prezentărilor de modă, dar şi street style a celor mai influente bloggeriţe din domeniul modei, precum Chiara Ferragni, Kristina Bazan și Doina Ciobanu.Vezi cum îi reuşeşte să surprindă cele mai bune momente atunci când nebunia evenimentului e în toi şi cum trece o zi din viaţa acestuia la PFW.

13179274_1292329670781802_4000004294781314347_n

1. De când a apărut interesul tău pentru pozele tip street style?
Deşi îmi plac şi fotografiile făcute în studio sau la locaţie, unde ai control asupra tuturor detaliilor, am fost întotdeauna atras de cele “spontane”, făcute în viaţa de zi cu zi. Subiecte care nu sunt neapărat modele, momente surprinse în graba şi forfota vieţii moderne. Pentru mine street style este o parte din această categorie. Street style oferă oportunitatea de a documenta personaje reale şi felul în care acestea îşi exprimă personalitatea.

a81fe8b4bff0bd39a7386b200f1592849a1f1c0a

2.Când ai mers pentru prima dată la un fashion week şi cum a fost această experienţă?

După ce am trăit aproape toată viaţă în Canada, primul oraş în care am avut norocul să locuiesc a fost Parisul. Într-o zi am ieşit la plimbare cu aparatul foto şi s-a întâmplat să fiu  la locaţia unui show de la Paris Fashion Week. Când am văzut varietatea de subiecte şi stiluri, am vrut neapărat să aflu mai mult. Următorul sezon am reuşit să prind şi câteva show-uri. Abia anul următor, când nu mai locuiam la Paris, am zburat înapoi şi am participat pentru prima oară la săptămâna întreagă. Asta a fost acum 2 ani, deci acum în septembrie va fi a 5-a ediţie la care particip integral.

1d64d6c0fa99dd166e14d0dd996d6a91a4d03881

3.Cum trece o zi pentru un fotograf la Săptămâna Modei?

Răspunsul scurt ar fi: alergând 15-25km cu aparatul în mâna. Răspunsul mai lung este: ziua începe, de fapt, cu o seară înainte. Te uiţi pe program şi vezi unde urmează să fie toate show-urile, la ce adrese. În funcţie de program, ziua începe oriunde între 7 :30 şi 9. Mic dejun în grabă, în timp ce-mi verific aparatul. Mă uit repede şi pe social media, şi dacă e nevoie, pregătesc câteva fotografii de postat în cursul zilei. Apoi începe alergătura. În orice zi sunt show-uri începând de pe la 9 dimineaţa până pe la 9 seara. Programul lasă cam o oră între ele dar asta, de obicei, nu este suficient deoarece adresele sunt în diferite părţi ale oraşului. De asemenea, nimic nu decurge conform programului. Show-urile încep, de obicei, cu 20-30 minute întârziere şi deci toată ziua e decalată. Pentru cei care fac poze afară, importante sunt momentele în care toţi invitaţii ajung la adresa şi apoi la ieşire. Dacă e vreunul foarte bun care nu necesită corecturi pe calculator, îl transfer direct pe telefon, editez pe loc şi postez pe social media (mai ales pe Instagram). Îmi place să postez și „behind the scenes” pe Instagram Stories pentru ca cei care mă urmăresc să poată trăi și ei din experiența Fashion Week. Pentru cei care fotografiază înăuntru, trebuie să ajungi la locaţie cu mult timp înainte ca să-ţi rezervi locul pe podium (unde, până să înceapă show-ul, devine un „tetris” de persoane: o piramidă de fotografi, aparate şi trepieduri). Apoi începe show-ul.

89219c7967d564cd871a765a7a22723c4ca77fda

4. Cât de greu este să obţii nişte poze bune atunci când toată lumea este pe fugă de la un show la altul?

Mult noroc şi un pic de experienţă. La orice show important pot fi zeci (dacă nu sute) de fotografi, plus nenumăraţi bloggeri şi persoane  publice care încearcă să facă şi ei poze cu telefonul, tableta, sau aparate point-and-shoot. Poate fi destul de aglomerat. De asemenea, invitaţii au, de obicei, mai multe show-uri şi deci sunt şi ei în grabă să ajungă la următoarea adresă. Iar modele, care deseori aleargă direct la şoferul care aşteaptă cu maşina sau motocicleta, şi mai şi. Oricând apare un subiect important, un puhoi de fotografi se strânge şi se înghesuie să prindă un cadru. Pe măsură ce unii obţin poza dorită şi se dau la o parte, alţii intră repede să le ia locul. Trebuie să te bazezi pe instinct, trebuie să reacţionezi repede şi trebuie să prioritizezi. Nu toate subiectele merită, nu toate ţinutele merită. Fiecare fotograf alege şi în funcţie de preferinţa personală sau a clientului pentru care face pozele. Şi trebuie să accepţi faptul că în fiecare zi vei avea poze cu potenţial dar care sunt distruse, pentru că alt fotograf şi-a pus braţul sau capul în cadru în ultima secundă.

f7d1f4f89348932608ec6172ad663561f3d58640-2

5. O vedetă pe care „vânezi” să o pozezi.

În general nu vânez. La fiecare show depinde şi de ţinute şi de locaţii. Sunt bloggeri şi modele despre care ştiu deja că fac subiecte bune pentru stilul meu, deci sunt atent să văd dacă sunt prezenţi.

tumblr_omrjk5Mtne1qzk8mgo1_1280

6. Cel mai frumos lucru despre Săptămâna Modei.

Atmosfera încărcată şi energia creată de o asemenea adunare de persoane pasionate, care au un interes comun, în cazul acesta, moda, dar şi concentraţia de subiecte şi varietatea – într-o zi de fashion week pot scoate mai multe cadre decât într-o lună sau două de făcut fotografii pe stradă.

tumblr_omz45afPnO1qzk8mgo1_1280.jpg-3

7. Cum reuşeşti să fii concentrat atât la persoane cât şi la detaliile ţinutelor? Cum e să treci rapid de la portret la outfit?

După un timp, acest lucru devine natural. Ca fotograf, cu sau fără aparat, eşti întotdeauna atent şi conştient de lumea din jur şi de toate cadrele posibile. La fel şi la fashion week. În acele momente agitate, ochii se mişcă constant iar mintea răspunde automat cu „portret”, „street style” sau „detail shot”.

ebd712c987f58a41c60853887ca4402c5d5e7d46

8. Una dintre pozele de care eşti cel mai mândru.

Greu de spus, deoarece cu cât evoluez ca fotograf, cu cât sunt mai puţin încântat de pozele din trecut. De asemenea, e greu de ales o singură fotografie, la fel cum mi-ar fi greu să răspund, dacă m-aţi ruga, să vă spun care este melodia mea favorită. Fiecare fotografie are atmosfera ei, anumite aspecte care m-au atras în acel moment, în acel sezon.

tumblr_o6kip5W5C51qzk8mgo1_500

9. Un fotograf la Săptămâna Modei câştigă doar experienţă sau şi bani?

Depinde de fotograf. Unii merg doar pentru experienţă, unii doar pentru bani şi alţii pentru o combinaţie dintre cele două. Depinde și de personalite şi de scop. Cu banii vin şi presiunea, şi cerinţele clientiilor. Eu, personal, prefer să fiu liber, să fotografiez ce și cum vreau. Dacă o revistă sau un blogger vrea să cumpere cadre, sunt deschis să discutăm acest lucru. În general, însă, evit să accept contracte pentru show-uri.

tumblr_o7lbxieZMc1qzk8mgo1_1280

10. Cât de greu e să obţii acreditare în calitate de fotograf la Săptămâna Modei?

Depinde de brand. Cu cât mai faimos brandul/designerul, cu atât mai greu, dar dacă ai destui followers pe social media sau dacă reprezinţi o publicaţie cunoscută, devine destul de uşor.

tumblr_omdcx7PSoU1qzk8mgo1_1280

11. Ce alegi: să faci poze tip street style sau în timpul unui fashion show?

Street style. Lumina mai bună, mai puţină înghesuială şi subiecte mai relaxate (mai ales după show-uri). Excepţia fiind aceea în care reuşesc să obţin acces în backstage ca să pot fotografia modele când au machiajul final şi ţinutele de show.

 

Sursă foto: Matei Vasilescu (Instagram @heymatei)
Jurnalist: Bîrcă Corina

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.