Arhitectura este știița și arta care transpune spațiul imaginar în cel real. Alexandrin Buraga este un tânăr architect din Republica Moldova care are dezvoltat simțul estetic, ce îl ajută să transforme idea în operă de artă.
Si-a creat un portofoliu cu o serie de proiecte individuale, penthouse-uri și apartamente de lux, locuințe particulare și birouri. Cea mai mare realizare de până acum este Boutique House, proiect elaborat cand avea doar 23 de ani.
Deși este foarte tânăr este considerat unul dintre cei mai importanti arhitecti din Republica Moldova, care colaborează cu arhitecti renumiti din România.
Alexandrin a fost premiat la cea de-a treia editie a Galei Forbes 30 sub 30 organizat de Forbes România, în cadrul careia au fost premiați cei mai de succes tineri cu vârsta sub 30 ani.
Cum se începe o zi de succes a unui architect?
O zi de succes începe în ziua precedenă, atunci când înainte de somn îmi fac ordine în ganduri și stabilesc obiective pentru ziua urmatoare. În fiecare dimineață mă trezesc cu ideea de a aborda aceleasi activități într-un mod diferit, astfel diversific și exploatez reactiunile mediului înconjurător.
Cum a început povestea ta? De unde vine pasiunea pentru arhitectură?
Pasiunea pentru arhitectura mi-am cultivat-o încă de mic. Am avut o atractie deosebită pentru desen, iar aceasta m-a facut să frecventez şcoala de arte plastice și colegiul de arte cu specializare în design de interior. Arhitectura înseamnă comunicare cu oamenii și eu eram pasionat de însemnătatea fiinţei umane în spațiu.
Sunt la curent că ai creat o casă de lux, care a ajuns în topurile internationale. Spune-ne câteva cuvinte despre acest proiect.
Este proiectul meu de suflet pe care l-am elaborat când aveam 23 de ani, acum fiind în etapa de finalizare a construcției. Acesta are o poveste care îi susține conceptul – casa traditională moldoveneasă într-o reinterpretare contemporană- concept bazat pe trairi, emoții și confort generate de dimensiunea spirituală a spațiului, o valoare care nu se vede dar se simte atunci când te afli într-un anumit loc.
Ce crezi despre arhitectura Chișinăului? Ai planuri pentru reinventarea arhitecturală a Chișinăului?
Arhitectura sa este destructurată de intervențiile nejustificate din punct de vedere a valorii arhitecturale. Chișinăul are un mare potențial pentru experimentarea arhitecturii de calitate, iar eu voi încerca să elaborez prin intermediul proiectelor pe care le am aici un limbaj reprezentativ pentru cultura și identitatea națională.
Prin ce se diferențiază gândirea amenajarii spatiului interior și a celui exterior?
Aceasta nu se diferențiază, dimpotrivă, trebuie să se completeze una pe cealaltă. Calitatea emergentă a interiorului spre exterior și invers, coagulează gândirea lor într-un sistem complex de valori în care trebuie pus accent pe importanța relației la nivel de spațiu.
Care sunt tendințele arhitecturale pentru anul 2015?
În arhitectură nu putem să vorbim despre tendințe anuale, ci mai mult periodice. Suntem într-o perioadă când se poartă arhitectura parametrica, volumetrii și forme futuriste, care de fapt exploatează spre necunoscut posibilitățile tehnologice actuale.
Cum crezi, care for fi cauzele ce vor influența arhitectura pentru anii urmatori?
Inovațiile. Acestea au schimbat dintotdeauna istoria, posibilitățile și tendințele.
Care sunt factorii ce trebuie să îndeplinească o arhitectură, pentru a fi în trend?
Să răspundă la adevaratele necesități ale oamenilor pentru prezent și să genereze oportunități pentru aceștia în viitor.
În ce fel moda influențează arhitectura?
Moda este un domeniu foarte flexibil care arată cel mai bine ce reprezintă societatea într-o anumită perioadă. Deci aș putea-o considera drept una din origini în povestea produsului final de arhitectură.
Care este sursa ta de inspirație?
Principala sursă de inspirație sunt oamenii. Arhitectura este despre oameni, iar eu îi consider ca fiind inepuizabilă diversitate de viață.
Sursa Foto: Facebook/Alexandrin Buraga
Jurnalist: Lucia Tuqila
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.